Universiteiten blijven open, groepsgrootte beperkt

Vanaf 13 november geldt er een maximale groepsgrootte van 75 studenten en het thuiswerkadvies wordt aangescherpt. VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg: “Hopelijk zijn de maatregelen dan van korte duur en kunnen we weer snel zonder beperkingen naar de universiteit.”

Het kabinet heeft nieuwe beperkingen voor universiteiten aangekondigd. Vanaf 13 november geldt er een maximale groepsgrootte van 75 studenten en het thuiswerkadvies wordt aangescherpt.

VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg: “Met de oplopende besmettingen is het logisch dat het kabinet maatregelen neemt. Hoewel grote colleges weer online zullen moeten worden gegeven, is het goed dat het onderwijs grotendeels door kan gaan. Fysiek onderwijs is ontzettend belangrijk voor het welzijn van onze studenten die door de vorige periode van beperkingen veel last hadden van stress, eenzaamheid en angst. Dat bevestigt ook het gisteren gepresenteerde onderzoek van het RIVM/Trimbos. Daarom betreuren we het dat een deel van het onderwijs toch weer online zal moeten plaatsvinden. Universiteiten hebben de afgelopen tijd veilig en verantwoord fysiek onderwijs kunnen geven. Grote uitbraken zijn er niet geweest en uit onderzoek weten we dat de vaccinatiegraad hoog ligt onder onze docenten en studenten. We blijven ons ervoor inspannen om het onderwijs veilig en verantwoord te organiseren. Hopelijk zijn de maatregelen dan van korte duur en kunnen we weer snel zonder beperkingen naar de universiteit.”

De maatregelen, die in ieder geval gelden voor de komende drie weken, houden in:

  • Er geldt een maximum van 75 studenten per ruimte. Tentamens zijn uitgezonderd.
  • Ook onderwijs dat ’s avonds geprogrammeerd is, kan door blijven gaan.
  • Het thuiswerkadvies is aangescherpt: werk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Onderzoekers en docenten kunnen dus nog wel naar de universiteit komen voor onderzoek en onderwijs dat daar moet plaatsvinden.
  • We blijven mondkapjes dragen bij verplaatsing, we zetten looproutes in, ventilatie wordt stelselmatig gecontroleerd.
  • Het advies tot twee keer per week zelftesten blijft van kracht en zelftesten zijn nog steeds te bestellen.

De universiteiten laten hun medewerkers en studenten weten wat deze nieuwe maatregelen concreet voor hen betekenen.

Studenten weer terug op de campus - credit VSNU