Studentenwelzijn

Studenten gaan kapot aan de lockdown
Baan verliezen, minder uren werken… Bijna een op de drie studenten heeft in de coronacrisis financiële zorgen, blijkt uit een peiling onder zo’n 1.250 studenten. Ook gebruiken ze meer alcohol en drugs.

Eveline Crone: “Jongere generatie hardst geraakt”
“Jongeren hebben het gevoel dat ze weinig perspectief hebben, dat ze niet weten hoe het leven er over een of twee maanden uitziet. Daardoor lijken ze geen controle te hebben over hun eigen leven”, zegt Eveline Crone, hoogleraar Developmental neuroscience in society aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Universiteiten publiceren e-zine over studentenwelzijn
De VSNU heeft een digitaal magazine gepubliceerd over studentenwelzijn. Het e-zine staat vol met voorbeelden die laten zien hoe alle universiteiten studentenwelzijn ondersteunen. Dat zijn deels nieuwe en deels bestaande initiatieven. Lees over zelfhelpmodules bij de Rijksuniversiteit Groningen, de wellbeing-week van de Universiteit Utrecht en peer support aan Maastricht University.

“Het wordt tijd dat we serieus genomen worden”
Thijs de Jongh is zesdejaars student, studeerde technische wiskunde en natuurkunde aan de TU Delft en is overgestapt naar econometrie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zijn missie: studenten door de coronacrisis heen slepen.

Internationale studenten over het afgelopen jaar: “We zijn de gemeenschap waartoe we behoorden kwijt”
Na meer dan een jaar corona zijn veel landen nog steeds in een vorm van lockdown en kennen reisbeperkingen. Drie internationale studenten vertellen wat dat voor hen betekent. “We onderschatten het trauma dat deze pandemie heeft veroorzaakt.”

Radio De Glazen Hut (Utrecht) moet studenten mentaal opbeuren
Vijf leden van het Utrechtsch Studenten Corps gaan vanaf 23 april vier dagen radio maken vanuit een glazen hut om geld op te halen voor een stichting die jongeren mentaal ondersteunt.
![Mecanoo [CC BY-SA 4.0] via Wikimedia](https://www.hartvoorstudenten.nl/wp-content/uploads/2021/02/Library_Delft_1-300x200.jpg)
Delftse studenten willen zich op 8 en 9 mei uit lockdown hacken
Laat de energiedrankjes maar aanrukken. Studenten van de TU Delft gaan tijdens een weekend-hackaton op 8 en 9 mei data over voetgangers crunchen in de hoop een uitweg uit de campus-lockdown te vinden.

Studenten in contact door stoepkrijt
Tijdens Chalk, Walk & Talk kunnen Nijmeegse studenten op 23 en 24 april met elkaar in contact komen via een stoepkrijtwandeling door de stad. De organisatoren willen hiermee studenten de kans bieden om weer eens een nieuw persoon te leren kennen en zich tegelijkertijd creatief te uiten.

20 april: Generatie Lockdown -Talkshow over zingeving, seks en (on)zekerheid
Op 20 april presenteren de Universiteit Utrecht en TivoliVredenburg Generatie Lockdown, een wetenschapstalkshow voor én met studenten. Hoe kun je betekenis geven aan je studententijd, nu deze zó anders is dan je je had voorgesteld?

Studenten gaan elkaar motiveren tijdens de Radboud Day Start
Vanaf aankomende maandag kunnen Radboudstudenten gezamenlijk hun dag beginnen tijdens de Radboud Day Start. De komende weken zijn er 12 online meetings waarbij studenten sporten, studeertips krijgen en ze met elkaar in gesprek gaan over hun dag. “Ik hoop dat dit bijdraagt aan het welzijn op de korte termijn.”

“Er bestaan allerlei tips om deze situatie minder deprimerend te maken”
Ja, het kabinet moet meer geld investeren in het voorkomen en behandelen van psychische problemen bij jongeren, zeggen UvA-onderzoekers. Maar ook nu bestaan al vele mogelijkheden om de off-campus-periode goed door te komen. “Elkaar emotionele steun geven is het allerbelangrijkste.”

Nieuwe maatjes door de Friend-o-matic pubquiz
Meer dan 120 studenten deden donderdag mee aan de Friend-o-matic pubquiz, het matchingsproject tegen eenzaamheid van Groningse studentenbladen UKrant en HanzeMag . Met het gewenste effect: “Zo ontmoet je mensen die je anders nooit was tegengekomen.”

“Die eerste ontmoeting is het moeilijkst”
Eerstejaarsstudenten Vaamika Budhiraja en Balázs Murguly leerden vanwege corona maar moeilijk nieuwe mensen kennen. Ze vonden elkaar via het maatjesproject Buddy-to-Buddy van het Erasmus Student Network van de Rijksuniversiteit Groningen.