Studenten weer terug op de campus

Vanaf vandaag mogen weer meer studenten op de campus komen. Dit is dankzij de versoepeling voor het hoger onderwijs waar het kabinet toe heeft besloten. In meerdere universiteiten zijn daarom vandaag de collegezalen weer geopend. Ook op de Universiteit Utrecht, waar minister Ingrid van Engelshoven een van de eerste offline colleges bijwoonde.  

Door de versoepelingen kunnen universiteiten meer studenten fysiek ontvangen. In colleges, maar ook in universiteitsbibliotheken en studieplekken. “Dit is een gigantische opsteker voor onze studenten”, aldus Pieter Duisenberg van universiteitskoepel VSNU. “Op 16 december zijn de regels aangescherpt, waardoor bijna al het onderwijs weer digitaal is geworden. Studeren doe je niet alleen achter je laptop, dus het is fijn dat er nu meer ruimte is voor onderlinge ontmoeting.”

Op universiteiten blijft de 1,5-meterregel gelden. Dat houdt in dat universiteiten de collegezalen inrichten zodat iedereen deze afstand kan bewaren. Daardoor kunnen universiteiten 20% tot 30% van de fysieke capaciteit in de gebouwen gebruiken. Universiteiten hopen dat het volgende collegejaar vanaf augustus weer een normaal jaar gaat worden waarin studenten veel vaker naar de universiteit kunnen komen zonder 1,5 meter afstand.