Samenleving

Nijmegen - Richard Brunsveld via Unsplash

Nijmeegse RAGweek moeten bres slaan in de coronamoeheid

Op 8 april gaat de RAGweek van start, de week waarin studerend Nijmegen zich inzet voor goede doelen. Dit jaar worden hulp- en begeleidingshonden en kinderen in oorlogsgebieden geholpen. Door corona zien de activiteiten er anders uit dan normaal. “Iedereen moet wat creatiever zijn.”

Lees verder »
Schermafbeelding van de restauranttool - www.samenslimopen.nl

Veilig uit eten door online coronavirus tool

Wetenschappers van Wageningen University & Research, de TU Delft en het Erasmus MC hebben een online tool ontwikkeld om vast te stellen hoe binnenruimtes coronaproof ingericht en gebruikt kunnen worden. Met de SamenSlimOpen-tool kunnen restauranthouders de risico’s op verspreiding van het coronavirus in hun restaurant beperken.

Lees verder »
Geld - Marek Studzinski via Unsplash

Wie gaat de rekening betalen?

Het is goed dat de overheid nu miljarden uitgeeft om een recessie te voorkomen, stelt hoogleraar economie Jakob de Haan (RUG). Maar we moeten niet te lang met die schuld blijven zitten. “Het is een feit dat we van crisis naar crisis bewegen.”

Lees verder »
Evoluon - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed [CC BY-SA 4.0] via Wikimedia

Studentenvereniging Demos parkeerwacht bij coronateststraat

De kwetsbare groepen die deze week hun coronavaccinatie mogen halen bij het Evoluon in Eindhoven, worden welkom geheten en eventueel naar de deur begeleid door Demos-leden. De studentengezelligheidsvereniging zet zich in als parkeerwacht. Dat is om maatschappelijke betrokkenheid te tonen, maar ook om geld te verdienen voor de vereniging.

Lees verder »
Twente campus - Lucía Régules via Unsplash

‘Twente in de mix’ moet eenzaamheid tegengaan

Jongeren en studenten verbinden en een welkome muzikale afleiding bieden in crisistijd. Dat is het doel van UT-studenten en dj’s Pascal Scheepmaker, Jamie Janbroers en Jorn Smulders, die aanstaande vrijdag bij ‘Twente in de Mix’ plaatjes draaien vanaf de tribunes in de Grolsch Veste.

Lees verder »
Festival - Krists Luhaers via Unsplash

Coronaproof festival? UvA levert handvaten

Hoe organiseer je coronaproof een festival? Zodra het mag, gaan de eerste testevenementen van start. Onderzoek van het Smart Distance Lab (SDL) van de Universiteit van Amsterdam levert hierbij concrete handvaten. De bevindingen van hun eerste experiment rond maatregelen en gedrag zijn nu gepubliceerd. Looprichting en live feedback blijken veelbelovend.

Lees verder »
Mondkapje - Dimitri Karastelev via Unsplash

Student Marco (VU) helpt vrijwillig mee in de vaccinatiestraat

Hij krijgt er geen geld, maar dankbaarheid voor en dat is prima. Marco van de Werken, student aan de Vrije Universiteit staat al de hele week als vrijwilliger van het Rode Kruis paraat bij de vaccinatielocatie in Houten. “Ik help graag mensen. Daarom ben ik hier. Zolang als het nodig is, ben ik beschikbaar.”

Lees verder »
Injectie - screenshot - YouTube
Samenleving

UU en CBG organiseren YouTube-college over corona voor jongeren

Zijn coronavaccins wel getest op de jeugd? Wat is het effect? Welke bijwerkingen krijgen jongeren? En wie bepaalt of een kind geprikt mag worden? Op 12 juli houden CBG-voorzitter Ton de Boer en ethicus/filosoof Naomi van Steenbergen (UU) een YouTube-college voor middelbare scholieren over coronavaccins.

Lees verder »
Markt hal Rotterdam - Mike van den Bos via Unsplash
Samenleving

EUR-hoogleraar doet onderzoek om economische krimp te beperken

Hoogleraar Frank van Oort van de Erasmus School of Economics werkt aan twee grote onderzoeken – één in Rotterdam, één in heel Nederland– waarbij gekeken wordt naar de gevolgen van het coronabeleid voor de economie, en vooral hoe we negatieve effecten ervan kunnen verkleinen en krimp kunnen beperken.

Lees verder »
King Fridge - privéfoto
Samenleving

Studentendroom komt uit: eigen kaartspel op de markt

Voor vier vrienden, waaronder drie TU/e-alumni, was het vele thuiszitten tijdens de coronaperiode een goed excuus om een oude jongensdroom te verwezenlijken: het maken van een eigen kaartspel. Sinds vandaag (15 juni) is ‘King Fridge’ ofwel ‘Koning Koelkast’ live op Kickstarter.

Lees verder »
KNAW-webinar - credit KNAW
Samenleving

KNAW-webinar: leren tijdens corona (23 juni)

Welk effect heeft de lockdown op leerlingen in het onderwijs? Moeten we ons zorgen maken? Wetenschappers Thijs Bol (UvA), Carla Haelermans (UM), Nadira Saab (UL) en Catrin Finkenauer (UU) bespreken deze en andere vragen tijdens het KNAW-webinar ‘Leren tijdens corona’ op 23 juni.

Lees verder »