
VU-student Ethna Salim Arooni helpt op basisschool
Ethna Salim Arooni, eerstejaars student pedagogische wetenschappen aan de VU, werkt leerachterstanden weg op een basisschool.
Ethna Salim Arooni, eerstejaars student pedagogische wetenschappen aan de VU, werkt leerachterstanden weg op een basisschool.
Een campagne om de bewoners van Delfshaven te laten vaccineren is een groot succes gebleken. Dit mede dankzijhulp van studenten van het Erasmus MC.
Geneeskundestudent Guus Tours (21) werkt in de teststraat, waar het deze weken drukker is dan ooit. En waar hij een hoop bekende mensen tegenkomt.
Volgens klinisch psycholoog Matthias Wieser (Erasmus Universiteit) reageren mensen beter op goede informatie over corona dan op emotionele oproepen. Het Nederlandse beleid laat daarin flinke steken vallen.
Mogen artsen beslissen wie wel en niet op de IC wordt behandeld? Mag een werkgever je de toegang tot kantoor weigeren als je niet gevaccineerd bent? Over deze en andere vragen spreekt hoogleraar Privaatrecht Jac Rinkes (Open Universiteit) op 4 november in Nuth.
Onder jongeren en studenten is het percentage volledig gevaccineerden het laagst van alle leeftijdsgroepen. Het bereiken van jongeren is niet zo makkelijk, weet UvA-hoogleraar Bas van den Putte (gezondheidscommunicatie). “Ze zijn sowieso meer geneigd op de korte termijn te denken.”
Zorg op afstand wordt niet door iedereen als wenselijk gezien. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam naar drie hulpverleningsorganisaties. Met mensen die niet digitaal vaardig zijn of vooral fysieke hulp nodig hebben, hebben minder baat bij e-health.
Door de coronamaatregelen bleef een griepepidemie afgelopen winter uit. Is er dit jaar meer kans op de griep, nu de maatregelen zijn opgeheven? Folia, het universiteitsblad van de UvA, vroeg het infectieziektenprof Joost Wiersinga.
Tijdens de coronapandemie zagen we hoe lastig het kan zijn het gedrag van mensen te veranderen. Aan de Universiteit van Amsterdam ontwikkelen psychologen een methode waarmee dit complexe samenspel zichtbaar wordt gemaakt en gedrag beter kan worden begrepen.
Op een dag krijgen we te maken met een nieuwe pandemie, dat is een feit, stelt de Rotterdamse economiehoogleraar Peter van Bergeijk. Zijn boek De volgende pandemie – Een deltaplan voor overleving verschijnt deze week.
De studenten van de Twentse studentenvereniging Taste hielpen elkaar én de samenleving tijdens coronajaar. Ze lieten de hond uit van een zieke vrouw, kookten voor het Leger des Heils en waren gastheer of -vrouw bij de bloedbank. Een terugblik met de voorzitter.
Denise Bodden, psycholoog aan de Universiteit Utrecht, maakte samen met Marieke van den Heuvel (Christelijke Hogeschool Ede) en masterstudenten Pedagogiek een brochure voor docenten van de middelbare school om met kennis en tips over hoe ze kunnen omgaan met depressie onder jongeren.
De TU/e, WUR, de UU en het UMC Utrecht bundelen hun expertise en maken een cursus de professionals opleiden om voorbereid te zijn op de volgende pandemie.
De korte film die culturele (studenten)verenigingen in Rotterdam maakten over corona is nu online te bekijken op YouTube.
De artikelen van Rotterdamse cultuureconomen en -sociologen over de veerkracht van de kunst- en cultuursector zijn nu gebundeld in het e-book ‘The Corona Rollercoaster, working in Corona through the crisis.’
Het coronapaspoort: dwang, drang of publiek belang? Het mag, zegt Ingrid Leijten, universitair hoofddocent staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, mits een maatregel noodzakelijk en proportioneel is.
Op 28 september organiseert de Erasmus Universiteit samen met debatpodium Arminius een gesprek met wetenschappers die de afgelopen anderhalf jaar veelvuldig in de media waren.
We zijn nog lang niet van corona af, daarom is het nodig om een langetermijnstrategie te hebben die breder is dan het bestrijden van het virus. De Utrechtse hoogleraar sociologie Tanja van der Lippe schreef met collega’s van de KNAW en WRR een opiniestuk over het leven na de pandemie.
Het afgelopen jaar konden de culturele studentenverenigingen van de EUR geen showcase-avond presenteren. In plaats daarvan maakten zij de korte film Coronamore over romantiek tijdens corona. De film wordt op 23 september vertoond.
Met de coronapas in het vooruitzicht lijkt er een kleine opleving te zijn in het aantal vaccinaties onder Leidse jongeren, maar studenten lijken achter te blijven.
De Wageningse epidemioloog Quirine ten Bosch bedacht het model SamenSlimOpen, dat laat zien hoe het gedrag van mensen de verspreiding van het coronavirus beïnvloedt. Ze vindt dat Nederland niet zo slim is opengegaan eind van de zomer: “In de besluitvorming is onvoldoende rekening gehouden met superspreading events.”
Internationaal student Anna Bazarova weet hoe het voelt om helemaal alleen te zijn in een vreemd land. Ze wilde een hand uitsteken naar de groep internationale medestudenten aan de TU Delft en startte een initiatief om kerstkaarten te bezorgen bij 1.800 van hen.
De driedelige podcast ‘Alleen/Samen Gezond’ benadert gezondheid vanuit religie en geschiedenis. De podcast is onderdeel van een onderzoeksproject van de Leiden-Delft-Erasmus Alliantie.
De situatie eind 2021 lijkt de perfect storm voor een mentale meltdown van de samenleving. Een interview met Tineke Fokkema bijzonder hoogleraar aan de EUR en gespecialiseerd in eenzaamheid.
Inmiddels is vrijwel iedereen het na twee jaar coronapandemie wel een beetje beu. En dat is niet gek volgens UU-gedragswetenschapper Henk Aarts. “Het kost veel energie om elke keer te wisselen in denken en doen.”
Geen waterstofrace, maar een documentaire over waterstof en duurzaamheid. Studententeam Green Team Twente greep de coronacrisis aan voor een documentaire over de voordelen van waterstof. Hun documentaire gaat op 17 december in première.
In een poging om de coronacijfers omlaag te brengen, gaan artsen, verpleegkundigen en geneeskundestudenten uit heel Nijmegen in hun vrije tijd de straat op om mensen voor te lichten over corona en het nut van vaccinatie.
Studenten vanuit het hele land worden bij het Erasmus MC opgeleid tot zorgondersteuner op de intensive care. Daarmee voorkomt het ziekenhuis voor een deel dat andere zorg door het toegenomen aantal coronapatiënten niet door kan gaan.
De Leidse geneeskundestudent Madelief de Wit (21) keurt donoren en prikt bloed bij Sanquin. “In de lockdown was ons café het enige dat open was, dus je merkte dat het voor mensen een uitje werd.”
De hoop van veel mensen is gevestigd op de veelbelovende coronapillen die in 2022 op de markt komen. Maar hoe haalbaar is het eigenlijk dat we in de lente gewoon een pilletje nemen en corona achter ons laten? Universiteitsblad Folia van de UvA vroeg het aan infectioloog Joost Wiersinga.
Contact
Universiteiten van Nederland
Lange Houtstraat 2
Postbus 13739
2501 ES Den Haag