Onderzoek

Embleem: pest, Jan Luyken, 1695 - 1705 © Rijksmuseum Amsterdam
Onderzoek

Lessen uit de geschiedenis voor aanpak coronacrisis

Vier Nederlandse historici onderzoeken de wijze waarop burgers en overheden vroeger reageerden op langdurige maatschappelijke ontwrichting en trekken daaruit lessen voor de eigentijdse coronacrisis. Zij publiceerden hun onderzoek onlangs in Risk, Hazards & Crisis in Public Policy.

Lees verder »
Rotterdam - Rowan Heuvel via Unsplash
Onderzoek

Interview met Rotterdamse infectieziektemodelleur

Infectieziektemodelleur Luc Coffeng van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg in het Erasmus MC wil het gedrag van Nederlanders en de epidemiologie van Covid samenbrengen in een innovatief wiskundig model om daarmee de ontwikkeling van de pandemie beter te begrijpen. Zo kunnen we dan beter voorbereid zijn op eventuele toekomstige uitbraken van infectieziekten.

Lees verder »
Titelpagina van het boek Governing the pandemic
Onderzoek

Openaccess-boek over het crisisbeleid in tijden van corona

Voor welke uitdagingen stonden Westerse overheden tijdens de coronacrisis? In een openaccess-boek nemen onderzoekers van onder andere de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden een unieke kijk in vogelperspectief op het slagen en falen van crisismanagement van Westerse overheden in tijden van corona.

Lees verder »
Hersenscan - National Cancer Institute via Unsplash
Onderzoek

Terug naar de scanner: hersenwetenschap in coronatijd

Veel Leidse neuropsychologen maken voor hun onderzoek gebruik van de hersenscanners in het LUMC. Toen de coronacrisis uitbrak werden de toegangseisen voor het ziekenhuis flink aangescherpt, en dreigde heel wat psychologisch onderzoek in de soep te lopen. Dankzij goede protocollen kunnen de onderzoekers nu hun achterstand weer inlopen.

Lees verder »