Onderzoek

Protest - Cottonbro via Pexels

Klimaatscepsis leert ons over covidscepsis

Sociaal psychologische factoren die wetenschapsscepticisme rond klimaat en vaccinaties verklaren, geven ook inzicht in wantrouwen rond COVID-19. Zo stellen sociaal psychologen Bastiaan Rutjens (UvA), Sander van der Linden (Universiteit van Cambridge) en Romy van der Lee (VU).

Lees verder »
Mondkapje - Universiteit Twente

Zingen, schreeuwen en hossen voor de wetenschap

Met fluorescerende cupcake-vloeistof in je mond losgaan op de Snollebollekes: dit weekend kon het bij een test-dancefeest in de Ziggo Dome. Het experiment werd bedacht en uitgevoerd door UT-hoogleraar Ruud Verdaasdonk. “Dit is waar je het voor doet als onderzoeker.”

Lees verder »
Online zoom - Chris Montgomery via Unsplash

Ook bij digitale promoties gaan de toga’s aan

Promoties staan doorgaans bol van de feestelijke academische gebruiken en rituelen. Maar vanwege corona moet dat in aangepaste vorm, veelal vanuit huis. Hoe ziet dat eruit? Fotograaf Levien Willemse van Erasmus Magazine keek mee achter de schermen.

Lees verder »
Jorge Salvador via Unsplash
Onderzoek

Sociaal onderzoek in tijden van lockdown: observeren op afstand

Sinds corona ruim een jaar geleden Nederland verlamde, heeft ontwikkelingspsycholoog Marijn van Dijk geen school meer van binnen gezien. Nogal vervelend, op z’n zachtst gezegd, want het is haar werk om gedrag bij kinderen en jongeren te bestuderen, bijvoorbeeld in scholen of op sportvelden. En dat gaat nu dus niet.

Lees verder »
Sociaal netwerk - Le Wagon via Unsplash
Onderzoek

Onderzoek: sociale netwerken als tegengif tegen eenzaamheid

Om jongeren door de coronacrisis te helpen stelt orthopedagoog Levi van Dam (UvA) met internationale collega’s voor om door jongeren zelfgekozen mentoren in te zetten uit hun eigen sociale omgeving. Van Dam en collega’s zetten de bewezen voordelen van deze vorm van ondersteuning op een rijtje in het topwetenschappelijk tijdschrift JAMA Psychiatry.

Lees verder »
Mondmasker - Zach Vessels via Unsplash
Onderzoek

Onderzoek RUG: mondkapjes verminderen emotieherkenning en gevoel van nabijheid

Mondneusmaskers maken het moeilijker de emoties van anderen nauwkeurig te ‘lezen’. Ook zorgen ze ervoor dat anderen verder weg lijken, wat ertoe kan leiden dat mensen dichterbij elkaar gaan staan: een contraproductieve reactie die de virusbeheersing ondermijnt. Dat blijkt uit het onderzoek van psychologen aan de RUG, waarvan de resultaten onlangs zijn gepubliceerd.

Lees verder »