Onderzoek

Jorge Salvador via Unsplash

Sociaal onderzoek in tijden van lockdown: observeren op afstand

Sinds corona ruim een jaar geleden Nederland verlamde, heeft ontwikkelingspsycholoog Marijn van Dijk geen school meer van binnen gezien. Nogal vervelend, op z’n zachtst gezegd, want het is haar werk om gedrag bij kinderen en jongeren te bestuderen, bijvoorbeeld in scholen of op sportvelden. En dat gaat nu dus niet.

Lees verder »
Sociaal netwerk - Le Wagon via Unsplash

Onderzoek: sociale netwerken als tegengif tegen eenzaamheid

Om jongeren door de coronacrisis te helpen stelt orthopedagoog Levi van Dam (UvA) met internationale collega’s voor om door jongeren zelfgekozen mentoren in te zetten uit hun eigen sociale omgeving. Van Dam en collega’s zetten de bewezen voordelen van deze vorm van ondersteuning op een rijtje in het topwetenschappelijk tijdschrift JAMA Psychiatry.

Lees verder »
Thuiswerken - Alexey Suslyakov via Unsplash

Grote meerderheid wil flink aantal uren thuis blijven werken

Bijna alle thuiswerkers (97%) willen ook als de kantoordeuren weer wijd open staan vanuit huis blijven werken. Dit geven deelnemers aan in de derde ronde van gezamenlijk onderzoek van Nyenrode, Open Universiteit en Moneypenny. 9% wil volledig vanuit huis blijven werken – 88% kiest liever voor een hybride 50-50 model.

Lees verder »
Roman Kraft via Unsplash
Onderzoek

Coronacrisis heeft blijvend effect op nieuwsgebruik

Hoewel voor de meeste mensen de piek in nieuwsconsumptie tijdelijk was, zijn er ook groepen waarbij journalistiek in hun systeem is gaan zitten. Dit concluderen hoogleraar Marcel Broersma en onderzoeker Joëlle Swart van het Centre for Media and Journalism Studies in een op 7 juni verschenen onderzoek naar nieuwsgewoonten in coronatijd.

Lees verder »
Vliegtuig - James Stevenson via Unsplash
Onderzoek

Hoe de westerse wereld te laat reageerde op covid

Bijna geen enkel westers land greep tijdig in toen covid losbarstte. Hoe komt dat? Drie bestuurskundigen, waaronder de Leidse hoogleraar Arjen Boin, schreven een boek over de aanpak van de pandemie. “Ons hele bestel is niet ingericht op het herkennen en managen van een langdurige crisis”, zegt Boin in een interview.

Lees verder »