Onderzoek

Roman Kraft via Unsplash

Coronacrisis heeft blijvend effect op nieuwsgebruik

Hoewel voor de meeste mensen de piek in nieuwsconsumptie tijdelijk was, zijn er ook groepen waarbij journalistiek in hun systeem is gaan zitten. Dit concluderen hoogleraar Marcel Broersma en onderzoeker Joëlle Swart van het Centre for Media and Journalism Studies in een op 7 juni verschenen onderzoek naar nieuwsgewoonten in coronatijd.

Lees verder »
Vliegtuig - James Stevenson via Unsplash

Hoe de westerse wereld te laat reageerde op covid

Bijna geen enkel westers land greep tijdig in toen covid losbarstte. Hoe komt dat? Drie bestuurskundigen, waaronder de Leidse hoogleraar Arjen Boin, schreven een boek over de aanpak van de pandemie. “Ons hele bestel is niet ingericht op het herkennen en managen van een langdurige crisis”, zegt Boin in een interview.

Lees verder »
Embleem: pest, Jan Luyken, 1695 - 1705 © Rijksmuseum Amsterdam

Lessen uit de geschiedenis voor aanpak coronacrisis

Vier Nederlandse historici onderzoeken de wijze waarop burgers en overheden vroeger reageerden op langdurige maatschappelijke ontwrichting en trekken daaruit lessen voor de eigentijdse coronacrisis. Zij publiceerden hun onderzoek onlangs in Risk, Hazards & Crisis in Public Policy.

Lees verder »
Rotterdam - Rowan Heuvel via Unsplash

Interview met Rotterdamse infectieziektemodelleur

Infectieziektemodelleur Luc Coffeng van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg in het Erasmus MC wil het gedrag van Nederlanders en de epidemiologie van Covid samenbrengen in een innovatief wiskundig model om daarmee de ontwikkeling van de pandemie beter te begrijpen. Zo kunnen we dan beter voorbereid zijn op eventuele toekomstige uitbraken van infectieziekten.

Lees verder »
Titelpagina van het boek Governing the pandemic

Openaccess-boek over het crisisbeleid in tijden van corona

Voor welke uitdagingen stonden Westerse overheden tijdens de coronacrisis? In een openaccess-boek nemen onderzoekers van onder andere de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden een unieke kijk in vogelperspectief op het slagen en falen van crisismanagement van Westerse overheden in tijden van corona.

Lees verder »
Hersenscan - National Cancer Institute via Unsplash

Terug naar de scanner: hersenwetenschap in coronatijd

Veel Leidse neuropsychologen maken voor hun onderzoek gebruik van de hersenscanners in het LUMC. Toen de coronacrisis uitbrak werden de toegangseisen voor het ziekenhuis flink aangescherpt, en dreigde heel wat psychologisch onderzoek in de soep te lopen. Dankzij goede protocollen kunnen de onderzoekers nu hun achterstand weer inlopen.

Lees verder »
hilal kh vis Unsplash

Rotterdams-Indiase sociologe: Indiase overheid moet orde op zaken stellen

Terwijl een nieuwe golf van Covid-19 door India raast, voelen zorgmedewerkers zich in de steek gelaten door hun eigen regering. Sreerekha Sathi, universitair docent Gender en politieke economie aan de EUR probeert inzicht te krijgen in de ervaringen van vrouwelijke zorgmedewerkers in India. Ze onderzoekt met name de publieke gezondheidszorg en de overheidssteun.

Lees verder »
Ruiken - Elly Johnson via Unsplash
Onderzoek

Onderzoek: nooit meer ruiken

Je zult maar een van de – inmiddels vele – pechvogels zijn die na een coronabesmetting hun reuk- en smaakvermogen niet meer terug kregen. Waar loop je dan in het dagelijks leven tegenaan en hoe help je deze groep? De Groningse oncoloog Jacco de Haan onderzoekt het.

Lees verder »
Peuter - Michael Cox via Unsplash
Onderzoek

Onderzoek: ouders hardhandiger met peuter tijdens eerste lockdown

Ouders met een peuter reageerden tijdens de eerste lockdown vaker hardhandig op hun kind, bijvoorbeeld door het door elkaar te schudden of uit te schelden, dan een vergelijkbare groep ouders voor de pandemie deed. Dit blijkt uit een publicatie van gedragswetenschappers van de Radboud Universiteit, Erasmus MC en VU Amsterdam.

Lees verder »
Twentse zonneauto - credit UT
Onderzoek

Nederlandse waterstofteams organiseren eigen race

Drie deelnemende studententeams uit Nederland nemen het heft in eigen hand, nu de jaarlijkse race van de Shell Eco-marathon vanwege corona onlangs is geannuleerd. Het Eco-Runner Team Delft, Green Team Twente en HAN Hydromotive gaan vandaag de strijd aan tijdens hun eigen georganiseerde competitie om de titel ‘meest efficiënte stadsauto op waterstof’.

Lees verder »