Onderzoek

Onderzoek

Logistiekonderzoekers starten netwerk voor robuustere voedselketen

Door de coronacrisis is de wereldhandel verstoord en is er plots een tekort aan papier, fietsonderdelen en computerchips. Daardoor staat het belang van een robuuste logistiek in de belangstelling. Ook voedingsbedrijven moeten zich beter wapenen tegen tegenvallers in de bevoorrading, zeggen de Wageningse onderzoekers Frans de Ruiter en Sander de Leeuw. Ze starten daarom een netwerk.

Lees verder »
Onderzoek

Nijmeegse infectieziektenprof: “Corona wordt endemisch”

De pandemie beheerst al bijna twee jaar ons dagelijks leven. Is de situatie inmiddels uitzichtloos aan het worden, of gaat 2022 een beter jaar worden? “Er komt een na-corona”, verzekert hoogleraar Uitbraken van Infectieziekten Chantal Bleeker-Rovers van de Radboud Universiteit.

Lees verder »
Onderzoek

Deskundigen in grensregio waardevol voor pandemie

Het is belangrijk om rekening te houden met de ervaring en deskundigheid van zorgprofessionals in de grensregio. Hun expertise is uniek en kan sterk verschillen van acties die op nationaal beleidsniveau worden voorgesteld. Dat blijkt uit Maastrichts onderzoek.

Lees verder »
Onderzoek

UvA-promovendus: “Boosterprik zou weleens terugkerend kunnen worden”

De coronavarianten die nu rondgaan, kunnen worden bestreden met een boosterprik van de vaccins die nog op de plank liggen, blijkt uit onderzoek van UvA-wetenschappers aan het Amsterdams UMC. Maar blijft het bij die ene booster? UvA-promovendus Mitch Brinkkemper: “Ik kan me voorstellen dat het een terugkerend vaccin gaat worden, zoals bij de griepvaccinaties.”

Lees verder »
Corona-virus - CDC via Unsplash
Onderzoek

Lichaamseigen corona-antistoffen binden ieder op unieke manier

Antilichamen van coronapatiënten binden op een eigen unieke manier aan het spike-eiwit van het coronavirus SARS-CoV-2. Dat ontdekte een onderzoeksteam onder leiding van de biochemicus Albert Heck (Universiteit Utrecht). Volgens Heck moet het mogelijk zijn om uit het bloed van coronapatiënten de best bindende antilichamen te selecteren en die verder te ontwikkelen tot een nieuw corona-medicijn.

Lees verder »