Onderwijs

Twee studenten op een campus - Charlotte May via Pexels

Oproep tot snel meer perspectief voor studenten en docenten

De Nederlandse universiteiten betreuren dat het kabinet niet besluit om meer fysiek onderwijs op universiteiten toe te staan en roepen het kabinet op zo spoedig mogelijk meer fysiek onderwijs op universiteiten mogelijk te maken. Tot 16 december 2020 mochten universiteiten binnen de regels van 1,5 meter fysiek onderwijs faciliteren.

Lees verder »
Handen op laptop - Michael Dolejš via Unsplash

Studeren gaat relatief goed, ondanks impact coronavirus

Studenten hebben het (mentaal) zwaar in de coronapandemie. Ze missen het studentenleven, de interactie met elkaar en hun docenten, en hebben last van somberheid en eenzaamheid. Ondanks de grote impact van corona, is het algemene beeld aan de UvA dat het relatief goed gaat met de studievoortgang van studenten

Lees verder »
Examenzaal - Akshay Chauhan via Unsplash

Eindexamen gaat door: extra onvoldoende mag

Het centraal eindexamen gaat door en leerlingen mogen een onvoldoende extra hebben op hun eindlijst. De MBO Raad, de Vereniging Hogescholen en de Vereniging van Universiteiten zijn tevreden dat aankomende studenten na de zomer kunnen beginnen aan hun vervolgopleiding met een volwaardig diploma.

Lees verder »
Thuiswerken - Annie Spratt via Unsplash

Bijna een jaar online stages: vier lessen

Veel stages bij bedrijven en organisaties kunnen niet op locatie doorgaan. Toch, zegt onder anderen Jenneke Heising, universitair docent en stagecoördinator bij Food Sciences, zijn er talloze manieren om een waardevolle stage te doen vanuit huis.

Lees verder »

Eindhoven stopt met avondexamens vanwege rellen

De TU/e heeft besloten om geen avondexamens op de campus meer te houden. Dit vanwege de rellen in de stad die ontstonden na het ingaan van de avondklok. Door de rellen is het voor de studenten niet veilig om naar de campus te komen. Alle online-examens in de avond gaan wel door.

Lees verder »
Procotoring - Bernard Hermant via Unsplash

Studentenvakbond wil einde aan online proctoring

Veel hogescholen en universiteiten maken nog altijd gebruik van online proctoring bij het afnemen van toetsen, meldt de Landelijke Studentenvakbond. En dat terwijl er allerlei problemen mee zijn. Het veroorzaakt onnodige stress onder studenten, meent de vakbond.

Lees verder »
SURF Communities - SURF

SURF biedt vraagbaak online onderwijs

De vraag naar expertise over online onderwijs is groot vanwege het stopzetten van onderwijs op locatie. Diverse organisaties hebben daarom hun krachten gebundeld en zijn samen de community Vraagbaak Online Onderwijs gestart. Het doel is docenten en instellingen zo goed mogelijk ondersteunen bij het vormgeven van online onderwijs.

Lees verder »
Rector Rianne Letschert - credit Universiteit Maastricht
Onderwijs

Rector UM: studievoortgang op peil – alertheid blijft nodig

In coronatijd is de studievoortgang binnen de Universiteit Maastricht tot nu toe vergelijkbaar met daarvoor. Dat geldt ook voor studenten die gebruik konden maken van versoepelingen, zoals de ‘zachte knip’. Volgens rector Rianne Letschert blijft alertheid nodig: cijfers van nu zeggen niet alles, ook niet voor de wat langere termijn.

Lees verder »