
Wageningse medewerkers puzzelen op hybride werken
Medewerkers van de WUR moeten zelf het hybride werken vormgeven. Hoe gaat ze dat af? Universiteitsblad Resource deed een rondje langs de velden.
Medewerkers van de WUR moeten zelf het hybride werken vormgeven. Hoe gaat ze dat af? Universiteitsblad Resource deed een rondje langs de velden.
Na anderhalf jaar online onderwijs gaan de collegedeuren volgende week weer volop open. Sommige docenten zien dat met gemengde gevoelens tegemoet, wegens zorgen over besmettingsgevaar en de werkdruk die de maximale groepsgrootte met zich meebrengt.
VU-bestuurder Marcel Nollen snapt de zorgen van studenten en docenten die vinden dat de versoepelingen op de campus te vroeg komen. “Maar de gevolgen van de lockdown zijn voor veel studenten ook vreselijk.”
De Technische Universiteit Eindhoven spreekt met de medewerkers van de diensten Information Management and Services en Education and Student Affairs. Zij zorgden ervoor dat de universiteit zo snel mogelijk in digitale vorm verder kon toen de campus vanwege de pandemie op slot moest.
Een jaar terug zijn zo’n acht schoonmakers van de TU/e, die in dienst zijn bij Asito, lange tijd werkzaam geweest in een ziekenhuis en een verpleeghuis. Twee van hen vertellen nu aan Cursor over wat ze daar deden en hoe ze het hebben ervaren.
PhD-student Bowen Fan (TUD) miste vorig jaar vanwege de lockdown een aantal maanden labwerk. En dat terwijl het einde van zijn PhD in zicht kwam. Hoe staat het er nu voor?
Postdoc Michal Shemesh was vorig jaar net van Israël naar Nederland verhuisd toen de coronacrisis uitbrak. Hoe gaat het nu met haar?
De VU wil de regelingen rond ‘hybride werken’ aan de werknemers en hun leidinggevenden overlaten, maar de ondernemingsraad heeft behoefte aan meer helderheid.
Het Tilburgse universiteitsblad Univers sprak met een aantal mensen die iets nieuws begonnen in de coronatijd. Deze week: oud-pedel Wilko Elsinga. Hij maakte een wandelroute langs de street art in Tilburg.
De Twentse pedel Wim Koehorst probeerde er vooral ‘het beste van te maken’ voor de promovendi, die de afgelopen maanden hun proefschrift moesten verdedigen. Of dat nou was via een scherm, of op anderhalve meter. “Maar je ontkomt er niet aan dat veel zaken eromheen sneuvelen.”
Om het gemis aan decorum bij online promoties op te vangen, ontwikkelde de Wageningse pedel een alternatieve ceremonie.
Een portret van drie Eindhovense promovendi die langer dan verwacht hun geliefde labs moesten missen, er veelal nog steeds maar beperkt terechtkunnen, maar hun onderzoek ondanks tegenslag toch richting de eindstreep weten te stuwen.
De coronabesmettingen in India hebben inmiddels gevolgen voor het Covax-programma. EUR-hoogleraar Ontwikkelingseconomie Arjun Sigh Bedi: “India’s vaccindiplomatie en branie was gebaseerd op het onterechte idee dat de ziekte in eigen land was verslagen.”
Zemzem Shigute Shuka (EUR) onderzoekt samen met haar team de ervaringen tijdens covid-19 van Oost-Afrikaanse Habesha-migranten die nog niet zo lang geleden in Nederland zijn aangekomen.
Vanaf 1 juni kunnen medewerkers van de Radboud Universiteit weer één dag per week fysiek op de campus werken, als dat van belang is voor de kwaliteit van je werk en/of welzijn. De precieze invulling is maatwerk per faculteit, afdeling, divisie en instituut.
Als het aan Tilburg University ligt krijgen medewerkers straks meer autonomie om zelf te kiezen waar en wanneer ze werken. Oftewel: TiU gaat hybride.
Mireia, junior docent aan de Universiteit Utrecht, mist haar familie in Barcelona enorm. Maar ze is blij dat ze haar studenten weer kan ontmoeten tijdens werkcolleges.
Bijna de helft van de studenten en een op de drie werknemers aan de RUG ervaart veel tot zeer veel last van de coronacrisis. Die cijfers liggen hoger dan vorig jaar; toen waren het vier op de tien studenten en een kwart van de medewerkers.
Sebastiaan Waanders (36), afdelingshoofd bij TechMed Infra (UT), raakte afgelopen december besmet met het coronavirus. Vijf maanden later kan hij nog steeds niet volledig werken. Hij is extreem moe, en vergeet snel dingen. De bedrijfsartsen van de UT zien sinds 2021 meer UT’ers met deze klachten.
Na een jaar alleen maar vanuit huis werken, kan wiskundedocent Gil (UU) eindelijk weer lesgeven op locatie. In deze video volgen we hem van huis naar de eerste ontmoeting met zijn klas.
Als er één woord is waarmee de leden van het Centrale Crisis Team en het Crisis Communicatie Team van de TU/e terugblikken op hoe de universiteit de coronacrisis tot nu toe het hoofd heeft geboden, is het: trots. Ze zijn trots op de hele gemeenschap, want de pandemie heeft impact gehad tot in de haarvaten van de organisatie.
Honderden promotiestudenten aan de RUG hebben vanwege corona verlenging gekregen van hun promotietraject. Nog meer hebben dat niet, want de regels zijn streng. “Het geeft me nog elke dag veel stress.”
Zijn de strengere thuiswerkregels een stap terug of bevalt het werken vanuit huis eigenlijk wel? Het Twentse universiteitsblad U-Today maakt een rondgang langs verschillende diensten en vakgroepen. “We laten het organisch gebeuren.”
Een aantal Utrechtse studentmedezeggenschappers en -bestuurders zijn eind vorige week onderscheiden door studentenunie Vidius. Hoofd Studentenzaken Marieke de Bakker van de UU kreeg tijdens het lustrumfeest een prijs voor haar inzet voor het Utrechtse studentenleven in coronatijd.
Na een periode van thuiswerken, die voor sommigen bijna anderhalf jaar duurde, kan de omschakeling best groot zijn. Aukje Nauta, Bijzonder Hoogleraar Enhancing Individuals in a Dynamic Work Context aan de Universiteit Leiden vertelt hoe de terugkeer naar kantoor succesvol en plezierig kan verlopen.
Tilburg University gaat terug naar het nieuwe normaal. Twee termen vallen daarbij op: blended learning en hyrbide werken.
Nu de campus weer tot leven komt, zou je snel vergeten in welke onvoorstelbare omstandigheden we anderhalf jaar geleden nog zaten. Voor de reeks ‘Heroes of the month’ interviewde de TU/e drie docenten en onderzoekers over de afgelopen tijd.
De trap met 95 picogrammen die veel online gebruikt worden. Foto: EUR
Bij de Wageningse vakgroep Aquacultuur en Visserij houdt iedereen een eigen werkplek en een eigen kamer. Maar die eigen plek moet wel gedeeld worden met een collega. Het blad Resource interviewde hoogleraar en plannenmaker Geert Wiegertjes.
Zitten we binnenkort weer met z’n allen in de kantoortuin, of is thuiswerken een blijvertje? Het College van Bestuur van de TU/e wil de diensten en faculteiten de ruimte geven om in overleg te komen tot passende oplossingen.
Contact
Universiteiten van Nederland
Lange Houtstraat 2
Postbus 13739
2501 ES Den Haag